Verduurzaming
Het woningbedrijf staat de komende jaren voor een grote verduurzamingsopgave om alle woningen in de portefeuille met een energielabel slechter dan C te verduurzamen.
Door ons vastgoed te verduurzamen nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met de ingreep creëren we weer een woning waar de bewoner zich 'thuis' voelt, een plek waar het behaaglijk is met het comfort die men mag verwachten.
Wij gaan bij de verduurzaming uit van 'no regret'-maatregelen. Uitgangspunt voor de volgorde van de verduurzaming is de 'Trias Energetica':
- Eerst energieverbruik verminderen; periode 2023 - 2026
- Dan duurzame energie toepassen; periode 2027 - 2050
- Tenslotte efficiënt energiegebruik bevorderen.
De verduurzaming van uw woning heeft betrekking op het verbeteren van de isolatie van de thermische schil. Concreet kijken we hier naar vloer-, spouw- en dakisolatie. Ook worden onderdelen als HR++ beglazing en ventilatie meegenomen in de werkzaamheden.
Het samengestelde bouwteam zal iedere woning bezoeken en per woning een maatwerk advies opstellen. Dit advies zal het Woningbedrijf met uw bespreken. Bij overeenstemming over de plannen wordt uw woning ingepland voor de werkzaamheden. De werkzaamheden zullen voor een korte periode impact hebben op uw woonomgeving. Het is dan ook voor ons als Woningbedrijf van groot belang de communicatie met u als huurder en de uitvoerende partijen zo goed als mogelijk vorm te geven.
Tijdens de plannen voor het verduurzamen van de woningen wordt er ook gekeken welke onderdelen van de meerjarige onderhoudsplanning direct meegenomen kunnen worden. Het kan vanuit de omgevingswet noodzakelijk zijn bepaalde maatregelen later uit te voeren.
Verduurzamingsingreep in het kort
De lucht in huis raakt snel vervuild. We ademen, koken, douchen en drogen de was. Vervuilde lucht in de woning is ongezond. Het is daarom belangrijk om continue te ventileren én de vervuilde lucht af te voeren. Ook tijdens het stookseizoen. Dit houdt de woning fris en schimmelvrij.
Met de verduurzamingsingreep plaatsen we daarom een mechanisch ventilatiesysteem met CO2 sturing. Dit houdt in dat er in de keuken, toilet, en badkamer een afzuigventiel komt om de vervuilde lucht snel af te voeren. Ventilatieroosters in het glas zorgen voor de aanvoer van schone lucht.
Met deze afstandsbediening kunt u zelf instellen of het systeem harder of zachter moet.
Voor meer informatie over ventileren klik hier
Naast het isoleren van de woningen inspecteren we ook de kierdichting. Kierdichting die niet op orde is zorgt voor tocht en kou en daarmee ook warmteverlies. De kozijnrubbers zijn een belangrijk onderdeel daarvan. Het is dan ook belangrijk deze nooit mee te schilderen.
Indien er tijdens de inspectie vastgesteld wordt dat de kierdichting onvoldoende is wordt deze meteen meegenomen in de verduurzamingsingreep.
Een belangrijk onderdeel van het isoleren van de woning is het dak. Hier gaat in de basis veel warmte verloren. Tijdens de inspectie wordt onderzocht óf er al isolatie aanwezig is en zo ja, of dat voldoende is.
Vanwege het volume van het isolatiemateriaal is het wel noodzaak dat de zolder leeg is zodra er geïsoleerd wordt. Dit vraagt wat van u als bewoner. Het kan een behoorlijke impact hebben om de spullen die u over de jaren heen verzameld heeft even tijdelijk elders op te slaan maar het verschil is enorm. Een goed geïsoleerd dat zorgt voor minder warmteverlies en een beter binnenklimaat.
Voor het isoleren van de daken maken we gebruik van Isovlas. Isovlas is een duurzaam en natuurlijk isolatieproduct met een stootvaste afwasbare onderplaat met een hoge isolatiewaarde. Goed voor het milieu en voor de portemonnee.
De Isovlas isolatie wordt tussen de horizontale balken (gordingen) geplaatst. De onderplaat gaat voor de gordingen langs zodat alles een mooi strak geheel word.
Om de maximale dikte isolatie toe te kunnen passen halen we oude isolatie of beplating zo veel mogelijk weg. Een combinatie van verschillende isolatiematerialen kan tevens leiden tot vochtproblemen.