Het zijn onzekere tijden. De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor een ongekende energiecrisis. De lockdowns vanwege Corona zorgen er nog steeds voor dat veel producten niet of moeilijk leverbaar zijn. Met grote gevolgen voor de hoogte van de energierekening en de boodschappen. Gelukkig komen er toeslagen, tegemoetkomingen en een energieprijsplafond om de energierekening te dempen. Maar dan nog blijft het belangrijk om zuinig te blijven met energie. Alleen al om onder het energieprijsplafond te blijven.

 

Uiteindelijk is de oplossing een gemeente zonder aardgas. Zo zijn we niet meer afhankelijk van gasleveringen en leveren we ook een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. Er zijn met de Rijksoverheid termijnen afgesproken waarbinnen gemeenten aardgasvrij moeten zijn. Huurders van onze woningen hebben belang bij een goed geïsoleerd huis en een duurzame warmtebron.

Op dit moment loopt een pilot waarbij 8 woningen in Ursem verduurzaamd worden. Deze pilot is bedoeld om kennis en ervaring op te doen op het gebied van verduurzamingsmaatregelen, opstellen van scenario’s, investeringen, subsidies, aanpassing huurbedragen en het betrekken van huurders hierbij. Met deze kennis op zak zullen alle woningen in 2026 minimaal het energielabel C hebben. Bij de verduurzaming worden de woningen goed geïsoleerd en worden er ventilatiesystemen aangebracht die ervoor zorgen dat de woningen klaar zijn voor laagtemperatuur verwarming. Ook kijken we naar de mogelijkheden om zonnepanelen aan te brengen op de woningen. Hiermee voldoet de gemeente ruimschoots aan de planning die de Rijksoverheid heeft gesteld.

 

In de tussentijd kunt u ook zelf maatregelen treffen om energie te besparen. Het is immers ontzettend belangrijk dat u onder het energieprijsplafond blijft. Want komt u boven 1200 m3 gas of 2900 kWh elektriciteit uit, dan gaat u voor het deel boven het plafond het markttarief betalen. Om u daarbij te helpen, voert gemeente Koggenland vanaf 17 november de campagne #Korte Metten om alle inwoners te helpen om ook zelf hun woning energiezuiniger te maken. Betaalbare maatregelen die weinig kosten en direct effect hebben. Op 17 november wordt ook de website duurzaamkoggenland.nl gelanceerd. Op deze website leest u alles wat met verduurzaming te maken heeft, welke financiële tegemoetkomingen en regelingen er zijn en krijgt u antwoord op heel veel vragen. Ook als u een woning huurt.

 

We vinden het belangrijk om onze huurders goed te informeren over de stappen die het Woningbedrijf Koggenland zet. Wij nodigen u dan ook uit om regelmatig te kijken op de website duurzaamkoggenland.nl of woningbedrijfkoggenland.nl of volg de social media en kranten. Zodat we samen Korte Metten kunnen maken met de energierekening.

news-image_2626